Ch – 3 Poverty As A Challenge

Q.1: The poverty line is estimated periodically, normally every _______ years.

a) seven

b) two

c) five

Q.2: The Millennium Development Goals of the United Nations calls for reducing the proportion of people living on less than one dollar a day to half the 1990 level by _________.

a) 2020

b) 2022

c) 2015

Q.3: Which of the following statements stand true regarding significant decline of poverty in Indian states ?

i) In Andhra Pradesh and Madhya Pradesh, distribution of free food grains have been responsible for declining poverty.

ii) In Punjab and Haryana, poverty declined because of their high agricultural growth rates.

iii) In Kerala, focusing on human resource development has led to the decline of poverty.

a) i and ii

b) ii and iii

c) i, ii and iii

Q.4: ___________________ carries out surveys to determine the poverty line in India.

a) National Sample Survey Organisation

b) Finance Ministry

c) NITI Ayog

https://amzn.to/38Uyn6n

Q.5: The accepted calorie requirement in India is ________ calories per person per day in rural areas and ________ calories per person per day in urban areas.

a) 2400, 2100

b) 2100, 2400

c) 2000, 3000

Q.6: Prime Minister Rojgar Yojana was started in ______, to create self-employment opportunities for educated unemployed youth in rural areas and small towns.

a) 1992

b) 1993

c) 1995

Q.7: _______________ widens opportunities and provides the resources needed to invest in human development.

a) Poverty

b) Economic growth

c) Both

Q.8: Why does the employment schemes have not proved to be effective ?

a) Because of the overlapping of employment schemes.

b) Because of lack of proper implementation and right targeting.

c) Both ‘a’ and ‘b’

Q.9: Under the National Rural Employment Guarantee Act (NREGA) 2005, _________ days assured employment is provided every year.

a) 150

b) 100

c) 80

Q.10: Under which programme, the aim was to bring assisted poor families above poverty line by organising them into self help groups through a mix of bank credit and government subsidy ?

a) Pradhan Mantri Gramodaya Yojana, 2000

b) Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana, 1999

c) Rural Employment Generation Programme, 1995

Answers:

  1. c
  2. c
  3. b
  4. a
  5. a
  6. b
  7. b
  8. c
  9. b
  10. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 3 Poverty As A Challenge

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: