Ch – 14 Electric Current & Its Effects

Q.1: A sudden flow of very large current due to direct contact of a live and a neutral wire is called ____________.

a) overloading

b) short-circuit

c) electric fuse

Q.2: The full form of MCB is __________________.

a) Miniature Circuit Breaker

b) Minimum Circuit Breaker

c) Maximum Circuit Breaker

Q.3: Which of the following is not the effect of electric circuit ?

a) Heating effect

b) Cooling effect

c) Magnetic effect

Q.4: Robots use ____________ as an end effector for grasping the iron objects.

a) magnetic grippers

b) iron grippers

c) metal grippers

Q.5: In an electric bell, ______________ is fixed near the hammer.

a) metal bracket

b) armature

c) metal gong

Q.6: Battery in which cells are connected in series, the negative terminal of one cell is connected to the ___________ terminal of the next cell.

a) positive

b) negative

c) Both ‘a’ and ‘b’

Q.7: The cylindrical coil of wire is called _____________.

a) armature

b) electric circuit

c) solenoid

Q.8: ______________ are used in motors that drive fans, mixers, washing machines, etc.

a) electric switch

b) electromagnets

c) none

Q.9: No electric current flows in a/an _____________ circuit.

a) mixed

b) closed

c) open

Q.10: Greater the magnitude of current passed through a given wire, _________ will be the heat produced in it.

a) greater

c) lesser

c) same

Q.11:Which of the following is an element of electric circuit ?

a) cells

b) bulb

c) both ‘a’ and ‘b’

Q.12: An electric bulb works on the principle of _____________ of electric current.

a) heating effect

b) magnetic effect

c) chemical effect

Q.13: Before buying any electrical appliance, you should look for _________________.

a) product price

b) manufacturing date

c) ISI mark

Q.14: The full form of LED is ___________________.

a) Lime emitting diode

b) Light emitting dioxide

c) Light emitting diode

Q.15: Which of the following is an advantage of LEDs and CFLs ?

a) They are cheap

b) They are available in variety of colours.

c) They consume less energy and are long lasting.

Answers:

  1. b
  2. a
  3. b
  4. a
  5. c
  6. a
  7. c
  8. b
  9. c
  10. a
  11. c
  12. a
  13. c
  14. b
  15. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 14 Electric Current & Its Effects

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: