Ch – 6 Understanding Media

Q.1: ______________ demonstrated, the early version of television – “televisor”, to the Royal Institute in London.

a) Philo Farnsworth

b) John Logie Baird

c) Charles Francis

Q.2: What do you mean by “independent media” ?

a) No one should control the media.

b) No one should tell the media what can or can’t be included.

c) Both

Q.3: A __________ report discusses all points of view of a particular story and then leaves it to the readers to make up their mind.

a) complete

b) partial

c) balanced

Q.4: The cost of advertising depends on the _________ of the channel.

a) staff

b) popularity

c) location

Q.5: Gutenberg printed the first sheet of _________.

a) Bible

b) Ramayan

c) Quran

Q.6: Why is it important that the media provides reliable information ?

a) Because citizens take decision based on those information.

b) Because they are getting advertisements.

c) Because they represent the country.

Q.7: Why is media no longer considered as independent ?

a) Because of increasing number of advertisements.

b) Because of increasing number of media houses.

c) Because of its close links to business.

Q.8: When the government prevents either a news item, or scenes from a movie, or the lyrics of a song from being shared with the larger public, this is referred to as ________________.

a) protests

b) cencorship

c) editing

Q.9: _______________ is a fortnight run by eight Dalit women in Chitrakoot district in Uttar Pradesh.

a) Ladyland

b) Khabar Lahriya

c) Khabar fatafat

Q.10: Journalism underwent a sea-change in 1940s because of _________________.

a) computers

b) fax machines

c) electronic typewriters

Q.11: _______________ has enabled us to think of ourselves as members of a global world.

a) Newpapers

b) Televisions

c) Typewriters

Q.12: Why are advertisements repeated in media ?

a) So that you will buy that product

b) Because they don’t have anything else to show

c) Because it is entertaining

Q.13: Khabar Lahriya is written in _____________ language.

a) Bundeli

b) Sanskrit

c) Awadhi

Answers:

  1. b
  2. c
  3. c
  4. b
  5. a
  6. a
  7. c
  8. b
  9. b
  10. c
  11. b
  12. a
  13. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

3 thoughts on “Ch – 6 Understanding Media

  1. I have gone through your blogs for the first time. Found them to be very informative and enlightening. Very useful to students and persons like me who are avid followers of general awareness and subject updation. Keep blogging. Wonderful 👍

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: