Ch – 4 Forest Society & Colonialism

Q.1: Native American _____________ tribe who lived in the Great North American Plains had a diversified economy.

a) Sioux

b) Lakota

c) Cherokee

Q.2: When the white settlers landed in Australia, they claimed the country was _______________.

a) terra nullis

b) diversified

c) None

Q.3: Each mile of railway track required between ______ and ______ sleepers.

a) 1,760 and 2,000

b) 1,800 and 2,000

c) 1,960 and 3,000

Q.4: Who was the first Inspector General of Forests in India ?

a) E.P.Stebbing

b) Richard Harding

c) Dietrich Brandis

Q.5: Which of the following statements is/are true about ‘scientific forestry’ ?

i) Different types of trees were planted in straight row.

ii) It was taught in the Imperial Forest Research Institute, Ranchi.

iii) Natural forests with different types of trees were cut down.

a) i and ii

b) only ii

c) only iii

Q.6: Why were Mahua trees considered as a precious resource by the villagers ?

i) The seeds were used to make oil

ii) The flowers were used to make alcohol

iii) The flowers were also eaten

a) i and ii

b) ii and iii

c) i, ii and iii

Q.7: Match the local names of swidden agriculture with its location:

Local NameLocation
1) Chenai) Central America
2) Milpaii) India
3) Kumriiii) Sri Lanka

a) 1-iii, 2-i, 3-ii

b) 1-iii, 2-ii, 3-i

c) 1-ii, 2-i, 3-iii

Q.8: Dietrich Brandis set up the Indian Forest Service in _______ and helped to formulate the Indian Forest Act of ________.

a) 1906, 1856

b) 1864, 1865

c) 1965, 1863

Q.9: In ____________ cultivation, local farmers were allowed to cultivate temporarily within a plantation.

a) Shifting

b) Taungya

c) Plantation

Q.10: What were the working conditions of men and women in the tea plantations ?

a) They were paid high wages

b) They couldn’t return homes easily from where they have been recruited

c) Both

Q.11: The forest area where villagers were allowed to stay in return of working for free for the forest department came to be known as ‘_______________’.

a) Forest village

b) Village forest

c) Villager’s forest

Q.12: The amendment of Forest Act in ________ divided forests into 3 categories: reserved, protected and village forests.

a) 1865

b) 1878

c) 1927

Q.13: The people of __________ community of Java were skilled forest cutters and shifting cultivators.

a) Kalang

b) Betawi

c) Malay

Q.14: The Dutch first imposed rents on land being cultivated in the forest and then exempted some villages from these rents of they worked collectively to provide free labour and buffaloes. This system was known as ______________ system.

a) Taungya cultivation

b) Scientific forestry

c) Blandongdiensten

Q.15: Which of the following is/are sacred grove/s ?

a) rai

b) sarnas

c) both

Answers:

  1. b
  2. a
  3. a
  4. c
  5. c
  6. c
  7. a
  8. b
  9. b
  10. b
  11. a
  12. b
  13. a
  14. c
  15. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 4 Forest Society & Colonialism

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: