Ch – 4 Food Security In India

Q.1: ___________ hunger is a consequence of diets, persistently inadequate in terms of quantity and/or quality.

a) seasonal

b) emotional

c) chronic

Q.2: Buffer stock is the stock of food grains, namely wheat and rice procured by the government through ___________________.

a) Food Corporation of India

b) Fair Price Shops

c) Public Distribution System

Q.3: __________________ was the most devastating famine that occurred in India.

a) Bengal Famine, 1943

b) Bihar Famine, 1873

c) Bengal Famine, 1770

Q.4: Which of the following are the dimensions of food security ?

i) affordability of food

ii) availability of food

iii) accessibility of food

a) only ii

b) i and iii

c) i, ii and iii

Q.5: Seasonal hunger is mostly prevalent in ________ areas.

a) urban

b) rural

c) both

Q.6: Indira Gandhi released special stamps to mark success of _________ revolution in July 1968.

a) Rice

b) Wheat

c) White

Q.7: The price at which buffer stock is distributed in the deficit areas is known as _____________.

a) Fair price

b) Issue price

c) Minimum price

Q.8: The _____________ ration cards are for the poorest of poor people.

a) Antyodaya

b) BPL

c) APL

Q.9: Which of the following statements are true about National Food For Work Programme ?

i) The Collector is the nodal officer at district level and implements the planning.

ii) It was launched on November 14, 2005.

iii) It is a hundred per cent centrally sponsored scheme.

a) i and ii

b) ii and iii

c) i and iii

Q.10: _____________ is a payment that a government makes to a producer to supplement the market price of a commodity.

a) commodity price

b) issue price

c) subsidy

Q.11: Antyodaya Anna Yojana was launched in ________________.

a) December 2000

b) November 2004

c) July 2001

Answers:

  1. c
  2. a
  3. a
  4. c
  5. b
  6. b
  7. b
  8. a
  9. c
  10. c
  11. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: