Ch – 4 Climate

Q.1: ___________ refers to the state of atmosphere over an area at any point of time.

a) climate

b) weather

c) environment

Q.2: The pressure and wind system of any area depends on the _________ of a place.

a) latitude

b) altitude

c) Both

Q.3: The _______________ is responsible for deflecting winds towards the right in the Northern Hemisphere and towards the left in the Southern Hemisphere.

a) Coriolis force

b) Pressure system

c) Latitude

Q.4: The jet streams located approximately over _______ North latitude are known as subtropical westerly jet streams.

a) 18-23

b) 21-25

c) 27-30

Q.5: ___________ is the periodic development of warm ocean currents along the coast of Peru as a temporary replacement of cold Peruvian current.

a) El Nino

b) La Nina

c) Both

Q.6: Which of the following is/are the characteristics of Indian winter ?

i) Northwest trade winds prevail over the country.

ii) Inflow of cyclonic disturbances from the west and northwest.

iii) winter rainfall, locally known as “mahawat”, occurs because of the low pressure systems.

iv) January and February are the coldest months.

a) i, ii, iii, and iv

b) ii and iii

c) i and iii

Q.7: Which states receive “mango showers” towards the close of summer season ?

a) Kerala and Karnataka

b) Andhra Pradesh and Telengana

c) Tamil Nadu and Kerala

Q.8: __________ crops are cultivated during the winter season.

a) rabi

b) kharif

c) zaid

Q.9: The difference in pressure in Tahiti (Pacific ocean) and Darwin in Australia (Indian ocean) is computed to predict the _________ of monsoons.

a) duration

b) occurence

c) intensity

Q.10: Which of the following factors affect the climate and associated weather conditions in India ?

i) Pressure and surface winds

ii) Upper air circulation

iii) Western cyclonic disturbances

iv) Tropical cyclones

a) i, ii and iv

b) ii and iii

c) i, ii, iii and iv

Q.11: The western cyclonic disturbances usually influence the weather of the __________ and __________________ regions of India.

a) North and North-western

b) North and North-eastern

c) South and North

Q.12: _________________ winds blow over the warm oceans, gather moisture and bring widespread rainfall over the mainland of India.

a) Southwest Monsoon winds

b) Southeast Monsoon winds

c) None

Q.13: Mawsynram is situated in the southern ranges of _____________ Hills.

a) Garo

b) Naga

c) Khasi

Q.14: During retreating monsoon, sometimes the weather becomes rather oppressive during the day due to high temperature and humidity. This is commonly known as _____________.

a) loo

b) October heat

c) Monsoon heat

Q.15: Deltas of _________, _____________ and __________ are often struck by cyclones.

a) Godavari, Narmada, Tapi

b) Godavari, Krishna, Kaveri

c) Krishna, Kaveri, Periyar

Answers:

  1. b
  2. c
  3. a
  4. c
  5. a
  6. b
  7. a
  8. a
  9. c
  10. c
  11. a
  12. a
  13. c
  14. b
  15. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 4 Climate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: