Ch -5 Natural Vegetation & Wildlife

Q.1: The vegetation which has grown naturally without any human aid and has been left undisturbed by humans for a long time is known as ___________________.

a) virgin vegetation

b) organic vegetation

c) plantation

Q.2: Which kind of forests are found in Western Ghats and the island groups of Lakshadweep and Andaman and Nicobar ?

a) Tropical deciduous forests

b) Coniferous forests

c) Tropical rain forests

Q.3: _______________ is used to treat blood pressure and is apparently only found in India.

a) Jamun

b) Kachnar

c) Sarpagandha

Q.4: Wildlife Protection Act was implemented in ________ in India.

a) 1972

b) 1963

c) 1984

Q.5: The term _________ is used to denote plants of a particular region or period.

a) flora

b) fauna

c) biome

Q.6: _______________ are also known as the “Monsoon forests”.

a) Tropical rain forests

b) Tropical deciduous forests

c) Mangrove forests

Q.7: Which tribes use Montane forests for grazing ?

a) Gujjars

b) Bakarwals

c) Both

Q.8: ___________ has high antibacterial and antibiotic properties.

a) Arjun

b) Neem

c) Mahua

Q.9: In which states of India are elephants found ?

a) Gujarat, Maharashtra, Rajasthan

b) Assam, West Bengal, Odisha

c) Assam, Kerala, Karnataka

Q.10: Match the following:

ForestsTrees Found In Forests
1. Mangrovei. bamboos, sal, shisham
2. Montaneii. acacias, palms, cacti
3. Tropical Thorniii. keora, agar, sundari
4. Deciduousiv. junipers, pines, birches

a) 1-i, 2-ii, 3-iii, 4-iv

b) 1-iii, 2-i, 3-ii, 4-iv

c) 1-iii, 2-iv, 3-ii, 4-i

Q.11: Which of the following statements is correct about Tropical Rain forests ?

a) The trees reach great heights up to 30 cm only.

b) They receive more than 200 cm of rainfall.

c) The trees shed their leaves at a definite time.

Answers:

  1. a
  2. c
  3. c
  4. a
  5. a
  6. b
  7. c
  8. b
  9. c
  10. c
  11. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

2 thoughts on “Ch -5 Natural Vegetation & Wildlife

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: