Ch – 6 Population

Q.1: In India, the first census was held in _______.

a) 1872

b) 1880

c) 1862

Q.2: The population density of India in the year 2001 was ______ persons sq. km.

a) 324

b) 304

c) 312

Q.3: The ______________ are economically productive and biologically reproductive.

a) Aged

b) Working population

c) Children

Q.4: Which of the following is a tertiary activity ?

a) animal husbandry

b) communications

c) manufacturing

Q.5: Which of these is/are the “push” factor in rural areas ?

a) adverse conditions of poverty

b) unemployment

c) Both

Q.6: _____________ is an important social indicator to measure the extent of equality between males and females in a society at a given time.

a) Literacy

b) Birth rate

c) Sex ratio

Q.7: The government of India initiated the comprehensive Family Planning Programme in __________.

a) 1966

b) 2000

c) 1952

Q.8: Why is the health situation in India is still a major concern ?

a) Per capita calorie consumption is much below the recommended level.

b) Lack of safe drinking water and basic sanitation amenities.

c) Both

Q.9: ___________ migration doesn’t change the size of population, but influences the distribution of population within the nation.

a) Internal

b) International

c) Seasonal

Q.10: The rate or pace of population increase per annum is known as ________________.

a) population rate

b) annual growth rate

c) population density

Answers:

  1. a
  2. a
  3. b
  4. b
  5. c
  6. c
  7. c
  8. c
  9. a
  10. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 6 Population

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: