Ch – 9 Force, Work & Energy

Q.1: The energy stored in a body due to its position is known as ___________ energy.

a) kinetic

b) mechanical

c) potential

Q.2: The pulley rotates about an axle fixed to a support called __________.

a) groove

b) block

c) wheel

Q.3: In which class of lever, do we find load between the fulcrum and the effort ?

a) first

b) second

c) third

Q.4: Which force causes the magnet to attract the iron nails ?

a) magnetic

b) gravitational

c) electrostatic

Q.5: Match the following:

LeverIts Example
1. First Class Leveri. ice-tongs
2. Second Class Leverii. bottle opener
3. Third Class Leveriii. see-saw

a) 1-i, 2-ii, 3-iii

b) 1-iii, 2-ii, 3-i

c) 1-ii, 2-iii, 3-i

Q.6: The full form of CFL is _____________________.

a) ChloroFluro Light

b) Compact Fluorescent Light

c) Compact Florence Light

Q.7: Which of the following statements are correct regarding the effects of the force ?

i) Force can change the shape of the object.

ii) Force can change the colour of the object.

iii) Force can change the direction of moving object.

iv) Force can move a stationary object.

a) i, ii, iii

b) i and iii

c) i, iii and iv

Q.8: _____________ is produced when an object starts vibrating.

a) heat energy

b) mechanical energy

c) sound energy

Q.9: Force of friction is also called force of _____________.

a) potential

b) resistance

c) electrostatic

Q.10: Which of the following is a disadvantage of friction ?

a) It damages the tyres of vehicles.

b) It damages the soles of shoes.

c) Both

Q.11: Things float on water due to the presence of _________ force.

a) Buoyant

b) Electrostatic

c) Magnetic

Q.12: The fixed point on which a lever turns is called __________.

a) fulcrum

b) effort

c) load

Q.13: _____________ is a machine that does a variety of tasks on command or according to instructions programmed in advance.

a) Transistor

b) Robot

c) Toy

Q.14: Match the following:

Simple MachineIts Example
1. Inclined Planei. Screw jack
2. Wedgeii. Blade
3. Screwiii. Ramp

a) 1-iii, 2-ii, 3-i

b) 1-ii, 2-iii, 3-i

c) 1-i, 2-iii, 3-ii

Answers:

  1. c
  2. b
  3. b
  4. a
  5. b
  6. b
  7. c
  8. c
  9. b
  10. c
  11. a
  12. a
  13. b
  14. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: