Ch – 10 Reaching The Age Of Adolescence (Part 2)

Q.1: Dwarfism is caused due to the ____________ of growth hormones.

a) hyposecretion

b) hypersecretion

c) none

Q.2: Which of the following secondary sexual characteristics take place in girls during the adolescence phase ?

i) Ovaries start to release eggs.

ii) Hips broaden and become more prominent.

iii) Body becomes more muscular.

iv) A high pitched voice develops.

a) i and iv

b) i, ii and iii

c) i, ii and iv

Q.3: ____________ glands are also called “Ductless glands”.

a) endocrine

b) exocrine

c) both

Q.4: The sexual characters which are present since birth are called _______________________.

a) primary sexual characters

b) secondary sexual characters

c) tertiary sexual characters

Q.5: The stage of growth and maturity from about 2 years to 11 years of age is called _____________.

a) infancy

b) childhood

c) adolescence

Q.6: If the sperm having X chromosome fertilises the egg, then it develops into a ___________ child.

a) boy

b) girl

c) none

Q.7: Which of the following statements is/are incorrect about “autosomes” ?

a) They are 46 in number.

b) They are identical in males and females.

c) Both

Q.8: __________________ hormone stimulates testes and ovaries to release testosterone and oestrogen respectively.

a) Insuline

b) Thyroxine

c) Luteinizing

Q.9: Menstruation usually occurs _______ days after ovulation.

a) 10

b) 18

c) 14

Q.10: _____________ is necessary for the formation of thyroxine hormone.

a) iodine

b) iron

c) phosphorous

Answers:

  1. a
  2. c
  3. a
  4. a
  5. b
  6. b
  7. a
  8. c
  9. c
  10. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 10 Reaching The Age Of Adolescence (Part 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: