Morphology Of Flowering Plants (Part 1)

Q.1: The roots that arise from parts of the plant other than the radicle are called _________________.

a) fibrous roots

b) primary roots

c) adventitious roots

Q.2: The swollen leaf base which is seen in some leguminous plants is known as ___________.

a) pulvinus

b) lamina

c) stipule

Q.3: In a ________________, a number of leaflets are present on the rachis.

a) simple leaf

b) pinnately compound leaf

c) palmately compound leaf

Q.4: From ______________________, the epidermal cells form very fine and delicate, thread like structures called root hairs.

a) region of meristematic activity

b) region of elongation

c) region of maturation

Q.5: Match the following:

Type of PhyllotaxySeen in Flower
1. Alternatei. Alstonia
2. Oppositeii. China rose
3. Whorlediii. Guava

a) 1-ii, 2-iii, 3-i

b) 1-ii, 2-i, 3-iii

c) 1-iii, 2-i, 3-ii

Q.6: The arrangement of flowers on the floral axis is known as ________________.

a) phyllotaxy

b) bracteate

c) inflorescence

Q.7: If the floral appendages in a flower are in multiple of 4, then it is known as _______________.

a) trimerous

b) tetramerous

c) pentamerous

Q.8: _____________ is the outermost whorl of the flower.

a) corolla

b) calyx

c) gynoecium

Q.9: Which of the following statements stand correct regarding the epigynous flowers ?

a) The thalamus encloses the ovary completely.

b) The ovary is said to be superior in these flowers.

c) The other parts of flower are below the ovary.

Q.10: In ______________ placentation, the ovules develop on the inner wall of the ovary or on peripheral part.

a) marginal

b) parietal

c) axile

Answers:

  1. c
  2. a
  3. b
  4. c
  5. a
  6. c
  7. b
  8. b
  9. a
  10. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: