Ch – 16 Who Will Do This Work ?

Q.1: Gandhiji’s Sabarmati Ashram is situated in ____________.

a) Surat

b) Ahmedabad

c) Mathura

Q.2: Why did some people leave Gandhiji’s Ashram ?

a) Because they didn’t like the food.

b) Because they wanted to avoid the work of cleaning of toilets.

c) None

Q.3: Babla was the nick name of ______________.

a) Narayan

b) Mahadev Bhai

c) Gandhiji

Q.4: The Constitution of India was prepared under the leadership of ________________.

a) Subhash Chandra Bose

b) Mahatma Gandhi

c) Dr. Bhim Rao Ambedkar

Q.5: “Every person should do every kind of work”. Who said this statement ?

a) Gandhiji

b) Mahadev Bhai

c) Bhim

Q.6: What would happen if nobody cleared the garbage lying around your house ?

a) Mosquitoes will breed there.

b) It will generate foul smell.

c) Both

Q.7: ___________ does the cleaning job in your society.

a) Postman

b) Sweeper

c) Milkman

Q.8: In earlier times, the people who did the cleaning work were considered as _______________.

a) untouchables

b) poor

c) uneducated

Q.9: According to Gandhiji, lot of __________ will be required to change untouchability.

a) money

b) hardwork

c) rules

Q.10: The waste of the basket was thrown into a __________ in the Ashram.

a) toilet

b) open field

c) compost pit

Answers:

  1. b
  2. b
  3. a
  4. c
  5. a
  6. c
  7. b
  8. a
  9. b
  10. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

3 thoughts on “Ch – 16 Who Will Do This Work ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: