Ch – 1 The French Revolution (Part 1)

Q.1: In 1774, _____________ of the Bourbon family of kings ascended the throne of France.

a) Henry IV

b) Louis XVI

c) Louis XIV

Q.2: __________ was a tax levied by the church, comprising one-tenth of the agricultural produce.

a) taille

b) tithes

c) both

Q.3: _________________ proposed a division of power within the government between the legislative, the executive and the judiciary in the book ‘The Spirit Of The Laws’.

a) Montesquieu

b) John Locke

c) Rousseau

Q.4: The ____________ was a political body to which the three estates sent their representatives.

a) Parliament

b) Estates meeting

c) Estates General

Q.5: Who swore to draft a constitution for France in order to limit the powers of the monarch ?

a) National Assembly

b) National Congress

c) National Estate

Q.6: Which of the following statements are correct regarding the decree passed by the National Assembly on the night of 4 August, 1789 ?

i) Members of clergy were forced to give up their privileges.

ii) Lands owned by the middle class were confiscated.

iii) Tithes were abolished.

a) only i

b) i and ii

c) i and iii

Q.7: The draft of constitution of France was completed in _______.

a) 1791

b) 1782

c) 1764

Q.8: Who were given the status of ‘active citizens’ ?

a) Those who were above 25 years of age.

b) Those who paid taxes equal to at least 3 days of a labourer’s wage.

c) Both

Q.9: The newly drafted Constitution of France began with a ______________________.

a) Preamble

b) Declaration of the Rights of Man and Citizen

c) Basic Law

Q.10: _____________ is the national anthem of France.

a) Kimi Ga Yo

b) Land der Berge

c) Marseillaise

Answers:

  1. b
  2. b
  3. a
  4. c
  5. a
  6. c
  7. a
  8. c
  9. b
  10. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 1 The French Revolution (Part 1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: