Morphology Of Flowering Plants (Part 2)

Q.1: Most of the plants belonging to _____________ family are sources of pulses.

a) Solanaceae

b) Fabaceae

c) Lilaceae

Q.2: The floral formula used to describe a flowering plant consists of ________________.

a) letters

b) numbers

c) symbols

Q.3: The __________ is a scar on the seed coat through which the developing seeds were attached to the fruit.

a) micropyle

b) hilum

c) testa

Q.4: If a fruit is formed without the fertilisation of the ovary, it is known as _____________ fruit.

a) parthenocarpic

b) drupe

c) none

Q.5: In ___________ type of inflorescence, the main axis continues to grow, the flowers are borne laterally in an acropetal succession.

a) racemose

b) cymose

c) none

Q.6: In the ___________ flower, gynoecium occupies the highest position while the other parts are situated below it.

a) perigynous

b) epigynous

c) hypogynus

Q.7: _____________ is the pattern of arrangement of leaves on the stem or branch.

a) tendrils

b) phyllotaxy

c) aestivation

Q.8: In a floral formula, which symbol is used for superior ovary ?

a) G

b) G

c) P

Q.9: When the stamens are attached to the petals, they are called _____________.

a) epipetalous

b) epiphyllous

c) polypetalous

Q.10: A flower is said to be ______________, when it can be divided into two similar halves only in one particular vertical plane.

a) asymmetric

b) actinomorphic

c) zygomorphic

Answers:

  1. b
  2. c
  3. b
  4. a
  5. a
  6. c
  7. b
  8. b
  9. a
  10. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Morphology Of Flowering Plants (Part 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: