Ch – 1 The French Revolution (Part 2)

Q.1: Which of the following statements are correct about the ‘Jacobin club’ ?

i) Maximilian Robespierre was the leader of this club.

ii) The members started wearing long striped trousers known as ‘Jacabins’.

iii) The members belonged to the prosperous section of the society.

a) ii and iii

b) i and ii

c) i, ii and iii

Q.2: The Convention abolished the monarchy and declared France a republic on ______________.

a) September 21, 1792

b) September 21, 1790

c) September 15, 1790

Q.3: Louis XVI was publicly executed at ______________________ on 21 January 1793.

a) Place de la Concorde

b) Palace of the Tuileries

c) National Assembly

Q.4: The period from _____ to _____ is referred to as the ‘Reign of Terror’.

a) 1791-1792

b) 1792-1793

c) 1793-1794

Q.5: How did Robespierre handled the people who were against his policies ?

a) They were exiled

b) They were guillotined

c) They were imprisoned

Q.6: Which of the following was a women’s club ?

a) The Society of Revolutionary

b) Republican Women

c) Both

Q.7: Which changes were introduced by the revolutionary government, to improve the lives of women ?

i) Compulsory schooling for girls.

ii) The fathers could no longer force their daughters into marriages.

iii) Divorce was made legal.

iv) Women could now train for jobs.

a) i, ii and iii

b) ii and iv

c) i, ii, iii and iv

Q.8: Women in France won the right to vote in __________.

a) 1781

b) 1946

c) 1954

Q.9: In ______, Napoleon Bonaparte crowned himself as the ‘Emperor of France’.

a) 1804

b) 1800

c) 1805

Q.10: Napoleon was defeated at ___________ in 1815.

a) Paris

b) Versailles

c) Waterloo

Answers:

  1. b
  2. a
  3. a
  4. c
  5. b
  6. c
  7. c
  8. b
  9. a
  10. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 1 The French Revolution (Part 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: