Ch – 7 History & Sport : The Story Of Cricket

Q.1: The first written ‘Laws of Cricket’ were drawn up in _________.

a) 1748

b) 1746

c) 1744

Q.2: The world’s first cricket club was formed in _________ in 1760s.

a) Marylebone

b) Hambledon

c) Bombay

Q.3: Why were the rich players called the ‘Amateurs’ ?

a) Because they considered this as a kind of leisure.

b) Because they believed there was not enough money in cricket in order to be interested,

c) Both

Q.4: West Indies won its First Test series against England in _______.

a) 1950

b) 1955

c) 1960

Q.5: First Indian club was established in ________ in 1792.

a) Bombay

b) Madras

c) Calcutta

Q.6: On what principle was cricket played in colonial India ?

a) race

b) religion

c) Both

Q.7: Which community founded the first Indian cricket club (Oriental cricket club) in Bombay in 1848 ?

a) Parsis

b) Hindus

c) Muslims

Q.8: Which was the first Indian cricket team to tour England in 1886 ?

a) Bombay team

b) Indian team

c) Parsi team

Q.9: Which of the following statements is/are true about the “Quadrangular tournament” ?

a) The teams were formed on the basis of religious communities.

b) There were five teams in the tournament.

c) Both

Q.10: The __________________ tournament, which later came to be known as ‘Ranji Trophy’, was established to replace the Pentangular tournament.

a) Indian Cricket Championship

b) National Cricket Championship

c) Bharatiya Cricket Championship

Q.11: Who was India’s first Test Captain ?

a) Palwankar Vithal

b) C.K.Naydu

c) Vijay Hazare

Q.12: The first World Cup was held in ________ in England.

a) 1975

b) 1976

c) 1977

Answers:

  1. c
  2. b
  3. c
  4. a
  5. c
  6. c
  7. a
  8. c
  9. a
  10. b
  11. b
  12. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

13 thoughts on “Ch – 7 History & Sport : The Story Of Cricket

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: