Ch – 2 Physical Features Of India

Q.1: Which of the following countries were in the Gondwanaland, as one single land mass ?

a) South Africa and America

b) Australia and India

c) Both

Q.2: The peninsular plateaus is composed of ___________ rocks.

a) igneous

b) metamorphic

c) both

Q.3: The width of Himalayas varies from ____ km in Kashmir to ____ km in Arunachal Pradesh.

a) 150, 400

b) 400, 150

c) 250, 500

Q.4: ___________ in the Brahmaputra river is the largest inhabited riverine island in the world.

a) Majuli

b) Srirangam

c) Bhavani

Q.5: The longitudinal valley lying between lesser Himalaya and the Shiwaliks are known as _______.

a) Terai

b) Duns

c) Bhangar

Q.6: Which of the following statements are true about the Western Ghats ?

i) They are discontinuous and dissected by rivers.

ii) They receive orographic rainfall.

iii) Their average elevation is 900-1600 metres.

a) only iii

b) i and ii

c) ii and iii

Q.7: The newer, younger deposits of the flood plains are called ___________.

a) bhangar

b) khadar

c) kankar

Q.8: ____________ is the highest peak in the Eastern Ghats.

a) Doda Betta

b) Mahendragiri

c) Anai Mudi

Q.9: __________ is the only large river found in the Indian desert region.

a) Son

b) Bhim

c) Luni

Q.10: The ______________ forms the longest and most important range in the lesser Himalaya region.

a) Pir Panjal

b) Dhaula Dhar

c) Mahabharat

Answers:

  1. c
  2. c
  3. b
  4. a
  5. b
  6. c
  7. b
  8. b
  9. c
  10. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: