Anatomy Of Flowering Plants

Q.1: The _______________ performs various functions like photosynthesis, storage, secretion, etc.

a) Parenchyma

b) Collenchyma

c) Sclerenchyma

Q.2: The first formed primary xylem elements are called _________.

a) metaxylem

b) protoxylem

c) None

Q.3: ____________ is the waxy thick layer which often covers the outside of the epidermis and prevents the loss of water.

a) lumen

b) cuticle

c) stomata

Q.4: In dicotyledonous stems, ___________ is present between xylem and phloem.

a) radial

b) cortex

c) cambium

Q.5: The parenchymatous cells which lie between the xylem and the phloem are called ____________________.

a) conjuctive tissue

b) connective tissue

c) None

Q.6: _______________ tissue possesses chloroplast and carries out photosynthesis.

a) Ground

b) Pericycle

c) Mesophyll

Q.7: In grasses, certain adaxial epidermal cells along the veins modify themselves into large, empty, colourless cells known as _______________ cells.

a) bulliform

b) bundle sheath

c) subsidiary

Q.8: Which of the following statements are true about ‘Trichomes’ ?

i) They help in preventing water loss during transpiration.

ii) They are usually multicellular.

iii) They are always branched and stiff.

a) i and ii

b) ii and iii

c) i and iii

Q.9: In the ___________ arrangement, the xylem and phloem within a vascular bundle is arranged in an alternate manner on different radii.

a) closed

b) conjoint

c) radial

Q.10: The meristematic layer which is responsible for cutting off vascular tissues – xylem and phloem – is called __________________.

a) cork cambium

b) vascular cambium

c) Both

Q.11: The cells of cambium present between primary xylem and primary phloem in the dicot stems are known as _______________.

a) intrafascicular cambium

b) interfascicular cambium

c) Both

Q.12: The part of secondary xylem, in old trees, which comprises of dead elements with highly lignified walls is known as ______________.

a) sapwood

b) heartwood

c) springwood

Q.13: Phellogen, phellem, and phelloderm are collectively known as _____________.

a) cambium

b) pericycle

c) periderm

Answers:

  1. a
  2. b
  3. b
  4. c
  5. a
  6. c
  7. a
  8. a
  9. c
  10. b
  11. a
  12. b
  13. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Anatomy Of Flowering Plants

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: