Structural Organization In Animals

Q.1: Match the following:

Types Of Simple Epithelium TissuesFound In
1. Squamous Epitheliumi. Lining of stomach and intestine
2. Cuboidal Epitheliumii. Inner surface of bronchioles and fallopian tubes
3. Columnar Epitheliumiii. Ducts of glands and tubular parts of nephrons
4. Ciliated Epitheliumiv. Walls of blood vessels and air sacs of lungs

a) 1-ii, 2-iii, 3-i, 4-iv

b) 1-iii, 2-iv, 3-i, 4-ii

c) 1-iv, 2-iii, 3-i, 4-ii

Q.2: ___________ junctions help to stop substances leaking across a tissue.

a) Gap

b) Adhering

c) Tight

Q.3: _____________ cells are found in cartilage.

a) chondrocytes

b) osteocyte

c) None

Q.4: The collagen fibers of _________________ tissues, are present in rows between many parallel bundles of fibers.

a) Dense regular connective

b) Dense irregular connective

c) None

Q.5: _________ junctions fuse the plasma membranes of cardiac muscle cells and make them stick together.

a) communication

b) cell

c) gap

Q.6: The fibres of muscles are composed of numerous fine fibrils known as ____________.

a) myofibrils

b) fibroblasts

c) macrophages

Q.7: The main function of ___________________ is to provide protection against chemical and mechanical stresses.

a) glandular epithelium

b) compund epithelium

c) both

Q.8: The function of __________ epithelium is to move particles or mucus in a specific direction over the epithelium.

a) cuboidal

b) columnar

c) ciliated

Q.9: The wall of internal organs such as the blood vessels, stomach and intestine contains _____________ muscle tissue.

a) skeletal

b) smooth

c) cardiac

Q.10: _____________ in neural tissue is responsible for maintaining homeostatic control and immune surveillance.

a) neurons

b) neuroglia

c) both

Answers:

  1. c
  2. c
  3. a
  4. a
  5. b
  6. a
  7. b
  8. c
  9. c
  10. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Structural Organization In Animals

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: