Human Physiology (Digestion & Absorption)

Q.1: The upper surface of the tongue has small projections called ___________.

a) epiglottis

b) papillae

c) thecodont

Q.2: The opening of the stomach into the duodenum is guarded by the _____________.

a) caecum

b) ileum

c) pyloric sphincter

Q.3: The innermost layer lining the lumen of the alimentary canal is the _____________.

a) mucosa

b) serosa

c) none

Q.4: What does the exocrine portion of pancreas secrete ?

a) hormones

b) insulin

c) alkaline pancreatic juice

Q.5: The process of passage of food through oesophagus into stomach is known as _____________.

a) deglutition

b) mastication

c) diphyodont

Q.6: ____________ present in saliva acts as an antibacterial agent that prevents infections.

a) Amylase

b) Lysozyme

c) Both

Q.7: _________________ is a proteolytic enzyme found in gastric juice of infants which helps in the digestion of milk proteins.

a) Rennin

b) Pepsin

c) Mucus

Q.8: Carbohydrates in the chyme are hydrolysed by pancreatic amylase into __________________.

a) monoglycerides

b) disaccharides

c) nucleotides

Q.9: The principal organ for absorption of nutrients is ________________.

a) mouth

b) large intestine

c) small intestine

Q.10: The breakdown of biomacromolecules occurs in the ____________ region of small intestine.

a) ileum

b) jejunum

c) duodenum

Answers:

  1. b
  2. c
  3. a
  4. c
  5. a
  6. b
  7. a
  8. b
  9. c
  10. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

3 thoughts on “Human Physiology (Digestion & Absorption)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: