Ch – 11 The Making Of The National Movement: 1870s – 1947 (Part 1)

Q.1: The Arms Act was passed in the year ________, disallowing Indians from possessing arms.

a) 1875

b) 1871

c) 1878

Q.2: _______________ Act allowed government to confiscate the assets of newspapers if they published anything “objectionable”.

a) Arms

b) Rowlatt

c) Vernacular Press

Q.3: The Indian National Congress was established at Bombay in December ________.

a) 1882

b) 1885

c) 1880

Q.4: Who were criticised for their “politics of prayers” ?

a) radicals

b) moderates

c) both

Q.5: _____________ was a Marathi newspaper edited by Balgangadhar Tilak.

a) Kesari

b) Young India

c) Samvad Kaumudi

Q.6: The Swadeshi movement was known as ______________ movement in Andhra Pradesh.

a) Make In India

b) Boycott

c) Vande Mataram

Q.7: The All India Muslim League was formed at Dacca in _________.

a) 1901

b) 1905

c) 1910

Q.8: The Congress and Muslim League signed ______________ Pact to work together as a representative government in the country.

a) Bombay

b) Lucknow

c) Kanpur

Q.9: Gandhiji arrived in India from South Africa in __________.

a) 1916

b) 1905

c) 1915

Q.10: In 1894, along with other Indians, Gandhiji established _____________________ in South Africa, to fight racial discrimination.

a) Natal Congress

b) National Congress

c) Modern Congress

Q.11: ___________ Act curbed the fundamental rights such as freedom of expression and strengthened police powers.

a) Rowlatt

b) Arms

c) None

Q.12: Why did Rabindranath Tagore renounce his “knighthood” ?

a) Because he joined Indian National Congress.

b) Because he was unhappy with the title.

c) Because he was pained by the Jallianwala Bagh massacre.

Q.13: Who was/were the leader/s of the Khilafat movement ?

a) Shaukat Ali

b) Mohammad Ali

c) Both

Q.14: Patidar peasants organised non-violent campaigns against the high land revenue demand of the British in ____________.

a) Champaran

b) Kheda

c) Vaikom

Answers:

  1. c
  2. c
  3. b
  4. b
  5. a
  6. c
  7. b
  8. b
  9. c
  10. a
  11. a
  12. c
  13. c
  14. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 11 The Making Of The National Movement: 1870s – 1947 (Part 1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: