Human Physiology (Breathing & Exchange Of Gases)

Q.1: The respiration through lungs is known as ___________ respiration.

a) branchial

b) pulmonary

c) cutaneous

Q.2: ________________ reduces friction on the lung surface during the respiratory movements.

a) pericardial fluid

b) tissue fluid

c) pleural fluid

Q.3: While ___________, the pressure within the lungs is less than the atmospheric pressure.

a) inspiration

b) expiration

c) none

Q.4: The volume of air involved in breathing movements can be estimated using a ____________, which helps in clinical assessment of pulmonary functions.

a) spirometer

b) RMMI

c) manometer

Q.5: The amount of additional volume of air, a person can inspire by a forcible inspiration is known as ___________________.

a) Residual Volume

b) Expiratory Reserve Volume

c) Inspiratory Reserve Volume

Q.6: Volume of air that remains in lungs after a normal expiration is known as ________________.

a) Residual Volume

b) Functional Residual Capacity

c) Expiratory Capacity

Q.7: About _________ % of oxygen is transported by RBCs in the blood.

a) 93

b) 97

c) 98

Q.8: Each haemoglobin molecule can carry a maximum of _________ molecules of oxygen.

a) 3

b) 4

c) 5

Q.9: Every 100 ml of oxygenated blood can deliver around _____ ml of oxygen to the tissues under the normal physiological conditions.

a) 5

b) 10

c) 20

Q.10: On which of the following factors does the rate of diffusion depend ?

i) partial pressure gradients of O2 (pO2 ) and CO2 (pCO2 )

ii) thickness of the diffusion surface

iii) rate of metabolism

a) i and ii

b) ii and iii

c) i and iii

Answers:

  1. b
  2. c
  3. a
  4. a
  5. c
  6. b
  7. b
  8. b
  9. a
  10. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Human Physiology (Breathing & Exchange Of Gases)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: