Ch – 11 The Making Of The National Movement: 1870s – 1947 (Part 2)

Q.1: The Civil Disobedience Movement was launched in ________.

a) 1920

b) 1922

c) 1930

Q.2: Under the presidentship of _______________, the Congress resolved to fight for Purna Swaraj.

a) Mahatma Gandhi

b) Jawaharlal Nehru

c) Motilal Nehru

Q.3: The Hindustan Socialist Republican Association was founded by _________________ in 1928.

a) Lala Lajpat Rai

b) Raja Ram Mohan Roy

c) Bhagat Singh

Q.4: Bhagat Singh with _______________ threw a bomb in the Central Legislative Assembly on 8 April 1929.

a) Sukhdev Thapar

b) Chandra Shekhar Azad

c) B.K.Dutta

Q.5: Gandhiji with his followers marched for _______ miles from Sabarmati to Dandi to break the salt law.

a) 240

b) 250

c) 260

Q.6: _______________ was the first Indian woman to become President of Indian National Congress.

a) Sarojini Naidu

b) Nellie Sengupta

c) Annie Besant

Q.7: In the 1937 elections to the provincial legislatures, Congress formed governments in _____ out of 10 provinces.

a) 5

b) 6

c) 7

Q.8: In 1944, the Indian National Army tried to invade India through _______ and __________.

a) Kohima and Guwahati

b) Kohima and Imphal

c) Kohima and Agartala

Q.9: _______________ was independent India’s first Indian Governor General.

a) K.M.Cariappa

b) C. Rajagopalachari

c) Maulana Azad

Q.10: ____________ was the founder of Khudai Khidmatgars, a powerful non-violent movement among the Pathans.

a) Badshah Khan

b) Maulana Azad

c) Mohammed Jinnah

Q.11: After the failure of Cabinet Mission, the Muslim League declared 16 August 1946 as _______________ Day.

a) Independence

b) Direct Action

c) Pakistan

Answer:

  1. c
  2. b
  3. c
  4. c
  5. a
  6. a
  7. c
  8. b
  9. b
  10. a
  11. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

5 thoughts on “Ch – 11 The Making Of The National Movement: 1870s – 1947 (Part 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: