Ch – 6 Major Landforms Of The Earth

Q.1: A steep hill with an elevation of more than _______ metres is termed as a ‘mountain’.

a) 500

b) 600

c) 800

Q.2: ________ process leads to the upliftment and sinking of the earth’s surface at several places.

a) Internal

b) External

c) None

Q.3: The wearing away of earth’s surface is called ___________.

a) erosion

b) sediment

c) deposit

Q.4: Which of the following factors are responsible for the process of erosion and deposition ?

i) running water

ii) wind

iii) ice

a) i and ii

b) only i

c) i, ii and iii

Q.5: Why do less people live in mountain areas ?

a) Because of the greenery.

b) Because no malls and restaurants are there.

c) Because of the harsh climate.

Q.6: ____________ process is the continuous wearing down and rebuilding of the land surface.

a) Internal

b) External

c) Both

Q.7: _____________ in Hawaii is an undersea mountain in Pacific Ocean.

a) Mt. Kilimanjaro

b) Mt. Mauna Kea

c) Mt. Everest

Q.8: Match the following:

Mountain RangeContinent
1. The Himalayasi. Europe
2. The Alpsii. Asia
3. The Andesiii. South America

a) 1-i, 2-ii, 3-iii

b) 1-ii, 2-iii, 3-i

c) 1-ii, 2-i, 3-iii

Q.9: The __________ range in India is one of the oldest fold mountain systems in the world.

a) Vindhya

b) Satpura

c) Aravalli

Q.10: Which of the following mountains are volcanic mountains ?

i) Mt. Everest

ii) Mt. Fujiyama

iii) Mt. Kilimanjaro

a) i and ii

b) ii and iii

c) i and iii

Q.11: The Rhine valley is situated in ____________.

a) Europe

b) Asia

c) Africa

Q.12: Which of the following statements are true regarding the features of an old fold mountain ?

i) Low elevation

ii) High conical peaks

iii) Rounded features

a) i and ii

b) ii and iii

c) i and iii

Q.13: Why do tourists visit mountains ?

a) Because of their scenic beauty.

b) Because of the adventure sports.

c) Both

Q.14: The ______________ plateau is the highest in the world with a height of 4,000 to 6,000 metres above the mean sea level.

a) Tibetan

b) Western

c) Deccan

Q.15: ______________ are rich in mineral deposits.

a) plains

b) plateaus

c) mountains

Q.16: The uplifted blocks in the block mountain are known as _____________.

a) horst

b) graben

c) valley

Q.17: The water from the mountains is used for _______________.

a) irrigation

b) generation of electricity

c) Both

Q.18: ___________ plateau is famous for gold and diamond mining.

a) Tibetan

b) Deccan

c) African

Q.19: _______________ plains are the most densely populated regions of India.

a) Narmada-Tapi

b) Indo-Gangetic

c) Krishna-Kaveri

Q.20: Hundru Falls is situated in _____________ plateau.

a) Chotanagpur

b) Deccan

c) Tibetan

Q.21: The lava plateaus are rich in _________ soil.

a) red

b) black

c) alluvial

Q.22: Some of the largest plains made by the rivers are found in __________.

a) Asia

b) North America

c) Both

Q.23: The landforms are grouped as mountains, plateaus and plains on the basis of __________.

a) elevation

b) slope

c) both

Q.24: Ural mountains in ____________ are old fold mountains.

a) Africa

b) Europe

c) North America

Q.25: East African Plateau is in _______________.

a) Kenya, Tanzania and Uganda

b) Uganda, Sudan and Kenya

c) Kenya and Tanzania

Answers:

  1. b
  2. a
  3. a
  4. c
  5. c
  6. b
  7. b
  8. c
  9. c
  10. b
  11. a
  12. c
  13. c
  14. a
  15. b
  16. a
  17. c
  18. c
  19. b
  20. a
  21. b
  22. c
  23. c
  24. b
  25. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

2 thoughts on “Ch – 6 Major Landforms Of The Earth

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: