Human Physiology (Body Fluids)

Q.1: ____________ are needed for the clotting or coagulation of blood.

a) Globulins

b) Albumins

c) Fibrinogens

Q.2: ___________ are the most abundant cells of the WBCs.

a) neutrophils

b) eosinophils

c) basophils

Q.3: ____________ are formed by the conversion of inactive fibrinogens in the plasma by the enzyme thrombin.

a) Fibrins

b) Prothrombin

c) Serum

Q.4: ___________ is a colourless fluid containing specialised lymphocytes which are responsible for the immune responses of the body.

a) plasma

b) lymph

c) leucocytes

Q.5: ____________ resist infections and are also associated with allergic reactions.

a) basophils

b) neutrophils

c) eosinophils

Q.6: Which of the following statements is/are correct about plasma ?

i) It constitutes nearly 55% of the blood.

ii) Glucose, amino acids, lipids, etc. are present in it.

iii) 80-85% of plasma is water.

a) i and iii

b) only iii

c) only ii

Q.7: ___________ is the graveyard of RBCs.

a) bone marrow

b) spleen

c) none

Q.8: Exchange of nutrients, gases, etc. between the blood and the cells always occur through _____________ fluid.

a) interstitial

b) pleural

c) pericardial

Q.9: Which of the following statements is/are true about RBCs ?

i) They are the most abundant cells in blood.

ii) They are biconcave in shape.

iii) Their average life span is 120 days.

iv) Nucleated RBCs are found in reptiles and amphibians.

a) ii and iv

b) iii and iv

c) i, ii, iii and iv

Q.10: Megakaryocytes is responsible for the production of ________________.

a) erythrocytes

b) leucocytes

c) thrombocytes

Answers:

  1. c
  2. a
  3. a
  4. b
  5. c
  6. c
  7. b
  8. a
  9. c
  10. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

2 thoughts on “Human Physiology (Body Fluids)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: