Ch – 5 A Different Kind Of School

Q.1: Who was leading the blind girl carefully between the flower-beds ?

a) author

b) a little boy

c) Miss Beam

Q.2: Which of the following statements are true about Miss Beam ?

i) She had a plump figure.

ii) She was middle-aged.

iii) She was kindly and understanding.

a) i and iii

b) only iii

c) i, ii and iii

Q.3: Which of the following things do the children learn to do in Miss Beam’s school ?

a) fractions, multiplying, subtracting, spelling

b) spelling, writing, multiplying, subtracting

c) spelling, adding, decimals, area

Q.4: What was the real aim of the school ?

a) To teach thoughtfulness

b) To teach drama

c) To teach cooking

Q.5: What was the thing that pained the author ?

a) Food was not nutritious.

b) Children were unhappy.

c) Children were not so healthy and active-looking.

Q.6: What was the most important part of the Miss Beam’s school system ?

a) To make children understand misfortune.

b) To make children appreciate their good fortune.

c) To make children help others.

Q.7: During the blind day, the bandage is put on ___________ so they wake blind.

a) noon

b) overnight

c) morning

Q.8: According to the children, which is the most difficult day ?

a) Deaf day

b) Dumb day

c) Blind day

Q.9: “Don’t you ever peep?”, who asked this to whom ?

a) Author to Miss Beam

b) Author to the Blind girl

c) Author to the gardener

Q.10: According to the blind girl, who are the best helpers ?

a) Those who talk a lot.

b) Those who walk carefully.

c) Those who have been blind already.

Q.11: Who was walking up and down the garden with Miss Beam ?

a) Anita

b) Millie

c) Peter

Q.12: __________ was the girl with curly red hair.

a) Anita

b) Millie

c) Julia

Q.13: What did the author say to Miss Beam at the time of his departure ?

a) He said that he enjoyed his day.

b) He said that he was sorry to leave.

c) He said that he will come again soon.

Q.14: “Ah ! Then there is something in my system after all”, who said these words ?

a) Miss Beam

b) Author

c) Millie

Answers:

  1. b
  2. c
  3. b
  4. a
  5. c
  6. a
  7. b
  8. b
  9. b
  10. c
  11. b
  12. a
  13. b
  14. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 5 A Different Kind Of School

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: