Human Physiology (Excretory Products & Their Elimination) – 1

Q.1: ______________ requires large amount of water for its removal.

a) Uric acid

b) Ammonia

c) Both

Q.2: Reptiles, birds, land snails and insects are called _____________ animals.

a) ammonotelic

b) ureotelic

c) uricotelic

Q.3: ____________ are the excretory structures of most of the insects.

a) antennal glands

b) malphigian tubules

c) kidneys

Q.4: The renal pelvis has projections called ___________.

a) calyces

b) cortex

c) hilum

Q.5: ______________ is a branch of renal artery which brings in blood to the glomerulus.

a) Afferent

b) Efferent

c) Renal Tubule

Q.6: The glomerulus along with the ________________ is called the malpighian body or renal corpuscle.

a) Renal tubule

b) Bowman’s capsule

c) Columns of Bertini

Q.7: In _______________ nephrons, the loop of Henle is very long and it runs deep into the medulla.

a) cortical

b) juxta medullary

c) both

Q.8: Glomerular filtration rate in a healthy individual is approximately ________ ml/minute.

a) 150

b) 125

c) 180

Q.9: ____________ helps in the maintenance of ionic and acid base balance of body fluids.

a) Tubular secretion

b) Reabsorption

c) Glomerular filtration

Q.10: An increase in the blood flow to the atria of the heart can cause the release of ________________________.

a) Atrial Natriuretic Factor

b) Renin-Angiotensin

c) Both

Answers:

  1. b
  2. c
  3. b
  4. a
  5. a
  6. b
  7. b
  8. b
  9. a
  10. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Human Physiology (Excretory Products & Their Elimination) – 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: