Ch – 10 The Living Organisms & Their Surroundings

Q.1: The organisms that can manufacture their own food are called ___________.

a) consumers

b) scavengers

c) producers

Q.2: Match the following:

Plant/AnimalTheir Habitat
1. Cactusi. Pond
2. Penguinii. Desert
3. Fishiii. Polar region

a) 1-iii, 2-ii, 3-i

b) 1-ii, 2-iii, 3-i

c) 1-iii, 2-i, 3-ii

Q.3: Which of the following is an abiotic component ?

a) soil

b) animal

c) plant

Q.4: The large animals that eat secondary consumers are called ____________.

a) Top carnivores

b) Tertiary consumers

c) Both

Q.5: ___________ type of leaves allow water currents to pass through without damaging the leaves.

a) thin and ribbon-like

b) thick and ribbon-like

c) leaves with waxy coating

Q.6: Due to the availability of ________, roots of aquatic plants are either absent or poorly-developed.

a) oxygen

b) water

c) soil

Q.7: The changes that take place in the body of an organism over short period of time to adjust in the surroundings are called _______________.

a) aestivation

b) acclimatisation

c) adaptation

Q.8: The skin of frog is always _________.

a) moist

b) dry

c) cold

Q.9: Grasses growing in ____________ habitats have flexible stalks which do not bend or break in windy conditions.

a) aquatic

b) desert

c) grassland

Q.10: The eyes of the deer are situated on __________________.

a) the front

b) the sides of the head

c) the back

Q.11: Match the following:

Biotic ComponentsTheir Examples
1. Primary consumeri. frog
2. Scavengerii. vulture
3. Secondary consumeriii. horse

a) 1-iii, 2-ii, 3-i

b) 1-ii, 2-iii, 3-i

c) 1-iii, 2-i, 3-ii

Q.12: The annual rainfall in desert is less than _______ cm.

a) 15

b) 25

c) 35

Q.13: The stems of desert plants are ___________.

a) succulent

b) dry

c) thin

Q.14: The streamlined body of fish enables them to overcome the __________ due to water and enables the fish to swim.

a) friction

b) pressure

c) resistance

Q.15: Which aquatic animal/s breathe through lungs ?

a) whales

b) dolphins

c) both

Q.16: A layer of _______ underneath the skin protects the polar bear from cold.

a) minerals

b) fats

c) carbohydrates

Q.17: In the free-floating plants, _________ have air spaces which enable them to float.

a) roots

b) leaves

c) stem

Q.18: Why do penguins stay together in groups ?

a) To keep themselves warm.

b) To keep themselves cold.

c) To show their friendship.

Answers:

  1. c
  2. b
  3. a
  4. c
  5. a
  6. b
  7. b
  8. a
  9. c
  10. b
  11. a
  12. b
  13. a
  14. c
  15. c
  16. b
  17. c
  18. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: