Ch – 12 Reproduction In Plants

Q.1: The production of new plants from a single parent without the involvement of gametes is called ____________ reproduction.

a) asexual

b) sexual

c) none

Q.2: In sexual reproduction, new plants are obtained from existing plants through _________.

a) roots

b) stems

c) seeds

Q.3: Spirogyra reproduces by the method of ______________.

a) spore formation

b) vegetative propagation

c) fragmentation

Q.4: Bread mould has thread like projections called _______________.

a) hyphae

b) spirogyra

c) both

Q.5: A ________ is the swollen underground stem of a plant which has stored food.

a) corm

b) tuber

c) bulb

Q.6: Underground stems of ginger and turmeric are called ___________.

a) rhizome

b) tuber

c) bulb

Q.7: The ______________ of mangrove plants develop into new plants.

a) seeds

b) propagules

c) roots

Q.8: In ____________ method, stem with a bud is cut and planted in the moist soil.

a) fragmentation

b) cutting

c) grafting

Q.9: _____________ is a technique of raising new plants from a tiny portion of the plant tissue called explant on the culture of synthetic medium under aseptic conditions.

a) grafting

b) cutting

c) tissue culture

Q.10: Which of the following is a disadvantage of vegetative propagation ?

a) These plants need less attention.

b) They are unable to adapt in the changing environment.

c) It requires less time to mature and bear more fruits.

Q.11: ___________ are the reproductive parts of a plant.

a) Flowers

b) seeds

c) stems

Q.12: Pollen grains contain the __________ gametes.

a) male

b) female

c) both

Q.13: When the pollen grains from the anther of a flower are transferred to the stigma of that flower or another flower on the same plant, it is known as ____________________.

a) fertlisation

b) cross-pollination

c) self-pollination

Q.14: Pollination in aquatic plants is carried out by ______________.

a) air

b) soil

c) water

Q.15: The ovary of the flower swells and develops to form the ____________.

a) seed

b) fruit

c) flower

Q.16: The fertilised cell called ____________ forms when the male gamete fuses with the female gamete.

a) embryo

b) zygote

c) seed

Q.17: What is the importance of dispersal of seeds ?

a) It helps the plants to grow in new places.

b) It prevents overcrowding of plants in an area.

c) both

Q.18: Seeds of ____________ have wings attached to them, which helps them to get dispersed by wind to far away places.

a) maple plant

b) dandelion

c) orchids

Q.19: When a seed is sown, the _____________ develops first and moves into the soil forming the new root system.

a) plumule

b) leaves

c) radicle

Q.20: The baby plant is also known as ___________.

a) embryo

b) seed coat

c) radicle

Answers:

  1. a
  2. c
  3. c
  4. a
  5. b
  6. a
  7. b
  8. b
  9. c
  10. b
  11. a
  12. a
  13. c
  14. c
  15. b
  16. b
  17. c
  18. a
  19. c
  20. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: