Ch – 8 Markets Around Us

Q.1: A ___________ market is held on a specific day of the week.

a) daily

b) weekly

c) monthly

Q.2: Why are the products of permanent shops more costlier than that of shops of weekly markets ?

a) They have to pay rents and taxes to government.

b) They have to pay wages to the workers.

c) Both

Q.3: Which of the following is the advantage of weekly markets ?

a) The products are of high quality.

b) Variety of things are available there.

c) The products are available at a high price.

Q.4: How are the shops in the neighbourhood useful ?

a) It is nearby our house, so we can go there any time.

b) These shops provide products on credit.

c) Both

Q.5: The multi-storeyed air-conditioned buildings with shops on different floors in urban areas are known as _____________.

a) malls

b) supermarkets

c) hypermarkets

Q.6: The people in between the producer and the final consumer are the ______________.

a) traders

b) hawker

c) shopkeeper

Q.7: The goods first reach at ______________ and from there it is supplied to other traders.

a) permanent shops

b) malls

c) wholesale markets

Q.8: Which of the following is the correct market chain ?

a) Producer -> Customers -> Traders

b) Producers -> Traders -> Customers

c) Customers -> Producers -> Traders

Q.9: Nowadays, we can order products through Internet, it is known as _________________.

a) online shopping

b) online products

c) internet products

Q.10: The weekly trader earns a ____________ compared to the profit of a regular shop owner in a shopping complex.

a) little

b) more

c) equal

Answers:

  1. b
  2. c
  3. b
  4. c
  5. a
  6. a
  7. c
  8. b
  9. a
  10. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: