Ch – 11 Moon & Artificial Satellites

Q.1: Craters are formed when ______________ hit the moon.

a) comets

b) satellites

c) meteorites

Q.2: The moon shines at night because ____________________.

a) it reflects the starlight.

b) it reflects the sunlight.

c) Both

Q.3: The craters of moon can be seen from the Earth with the help of ________________.

a) telescope

b) binoculars

c) microscope

Q.4: Why there is no wind, no rain and no clouds on the moon’s surface ?

a) Because it has no gravity.

b) Because it has craters.

c) Because it has no atmosphere.

Q.5: When you see more than half of the moon, it is known as ______________.

a) crescent moon

b) gibbous moon

c) half moon

Q.6: The increasing size of the lighted part of the moon is called _________.

a) waning

b) waxing

c) none

Q.7: The decreasing size of the lighted part of the moon is called ___________.

a) waxing

b) waning

c) none

Q.8: The day-to-day changes in the shape of the moon as seen from the Earth are called ___________ of moon.

a) phases

b) sizes

c) cycles

Q.9: _______________ was the first man to step on the moon on July 20, 1969.

a) Michael Collins

b) Edwin Aldrin

c) Neil Armstrong

Q.10: ____________ was the first woman to go into the space.

a) Valentina Tereshkova

b) Kalpana Chawla

c) Sunita Williams

Q.11: _____________ was the first man to go into space.

a) Neil Armstrong

b) Michael Collins

c) Yuri Gagarin

Q.12: ________________ was the first Indian man to go into space.

a) Rakesh Sharma

b) Mahesh Sharma

c) Arun Sharma

Q.13: _____________ was the first Indian woman to go into space.

a) Kalpana Chawla

B) Sunita Williams

c) Kiran Bedi

Q.14: Neil Armstrong and Edwin Aldrin brought ___________ and ____________ to the Earth.

a) rock samples

b) soil

c) both

Q.15: When light falls on a/an _____________ object, it casts a shadow.

a) transparent

b) translucent

c) opaque

Q.16: The shadows of the Earth and the moon produced by sunlight are called _____________.

a) revolution

b) rotation

c) eclipses

Q.17: The part of the shadow that blocks the sunlight is called the ____________.

a) penumbra

b) umbra

c) both

Q.18: The part of the shadow that blocks only a part of the dark shadow of the Earth is called the ______________.

a) umbra

b) penumbra

c) both

Q.19: The regular rising and falling of the level of water in the sea or ocean is called ____________.

a) tides

b) currents

c) waves

Q.20: _____________ help in generating electricity and bringing ships to the shore.

a) low tides

b) high tides

c) none

Q.21: India sent its first space shuttle to the moon called ______________ in 2008.

a) Chandrayan – 1

b) Mangalyan

c) Adityan

Q.22: The national space agency of India is ________________________.

a) Satish Dhawan Space Centre

b) Indian Space Research Organisation (ISRO)

c) National Aeronautics and Space Administration (NASA)

Q.23: Artificial satellites are launched by specially designed _______________.

a) rockets

b) aeroplanes

c) helicopters

Q.24: First artificial satellite __________________ was launched by Soviet Union on October 4, 1957.

a) Apollo – 1

b) Sputnik – 1

c) Chandrayan – 1

Q.25: The first Indian artificial satellite named ________________ was launched on 19 April, 1975.

a) Aryabhatta

b) Brahmabhatta

c) Mangalyan

Q.26: The full form of INSAT is ______________________.

a) Indian National Satellite

b) International Natural Satellite

c) Indian National Site

Q.27: The full form of IRS is _________________.

a) Indian Remote Sensing

b) Indian Ramayan Satellite

c) Indian Remote Satellite

Q.28: ________________ satellites help to observe galaxies, planets and other space objects.

a) Weather

b) Communication

c) Astronomical

Q.29: ____________________ satellites are used to locate minerals, underground water and for land mapping.

a) Remote sensing

b) geographical

b) astronomical

Q.30: _________________ satellites help to carry out studies of the Earth and the environment.

a) astronomical

b) scientific

c) military

Q.31: India launched the first interplanetary probe to Mars – ‘Mars Orbiter Mission’ which is popularly known as _____________, from Sriharikota on 5th November 2013.

a) Mangalyaan

b) Mangalgrah

c) None

Q.32: The special suits of astronauts create a small _____________ around their bodies.

a) atmosphere

b) gravity

c) friction

Answers:

  1. c
  2. b
  3. a
  4. c
  5. b
  6. b
  7. b
  8. a
  9. c
  10. a
  11. c
  12. a
  13. a
  14. c
  15. c
  16. c
  17. b
  18. b
  19. a
  20. b
  21. a
  22. b
  23. a
  24. b
  25. a
  26. a
  27. a
  28. c
  29. a
  30. b
  31. a
  32. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

2 thoughts on “Ch – 11 Moon & Artificial Satellites

  1. This requires lot of work and devotion! I know, because I also teach. Congratulations and kudos to you for all the hard work and I am sure that students everywhere must be blessing you for this – its most welcome in these difficult times.
    Keep up the good work and we look forward to seeing more study material. Thank you.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: