Human Physiology: Locomotion & Movement

Q.1: ___________________ is an auto immune disorder affecting neuromuscular junction leading to fatigue, weakening and paralysis of skeletal muscle.

a) Osteoporosis

b) Myasthenia gravis

c) Muscular dystrophy

Q.2: _____________ joint is found between carpal and metacarpal of thumb.

a) hinge

b) gliding

c) saddle

Q.3: _____________ is generally known as the ‘collar bone’.

a) acromion

b) humerus

c) clavicle

Q.4: ________________ movement is exhibited by some specialised cells of our body like macrophages and leucocytes.

a) Amoeboid

b) Ciliary

c) Muscular

Q.5: _______________ muscles are primarily involved in locomotory actions and changes of body postures.

a) viscelar

b) skeletal

c) cardiac

Q.6: Large number of parallelly arranged filaments in the sarcoplasm are called ____________________.

a) myofibrils

b) sarcolemma

c) both

Q.7: The endoplasmic reticulum of the muscle fibres is the store house of ___________ ions.

a) proteins

b) calcium

c) fats

Q.8: The muscles called red fibres have a high content of __________________.

a) sarcoplasmic reticulum

b) calcium

c) myoglobin

Q.9: _____________ is the smallest bone of the face.

a) sphenoid

b) lacrimal

c) hyoid

Q.10: _________ are a group of twelve vertebrae that support the ribs.

a) cervical

b) thoracic

c) lumbar

Answers:

  1. b
  2. c
  3. c
  4. a
  5. b
  6. a
  7. b
  8. c
  9. b
  10. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

2 thoughts on “Human Physiology: Locomotion & Movement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: