Ch – 12 India After Independence

Q.1: India’s population in 1947 was almost _______ million.

a) 345

b) 355

c) 365

Q.2: The Indian Constitution was adopted on _____________.

a) 26 January, 1947

b) 26 January, 1950

c) 26 February, 1951

Q.3: Who was of the opinion that India must not become a “Hindu Pakistan” ?

a) Jawaharlal Nehru

b) B.R.Ambedkar

c) Mahatma Gandhi

Q.4: The practice of ___________________ was described as a “slur and a blot” on the “fair name of India”.

a) sati

b) dowry

c) untouchability

Q.5: __________ list includes the subjects in which Centre and State would have joint responsibility.

a) Concurrent

b) Union

c) State

Q.6: Which language is the “official language” of India ?

a) English

b) Hindi

c) Gujarati

Q.7: What did the Indian National Congress promise in the 1920’s ?

a) That each major “linguistic” group would have its own province.

b) That each major “religious” group would have its own province.

c) Both

Q.8: _______________ was the Gandhian leader who died fasting for a separate state for Telugu speakers.

a) T.T.Krishnamachari

b) B.R.Ambedkar

c) Potti Sriramulu

Q.9: The new state of Andhra Pradesh was formed on _______________.

a) 1 October, 1954

b) 1 October, 1953

c) 1 October, 1952

Q.10: In __________, the state of Punjab was divided into Punjab and Haryana.

a) 1966

b) 1965

c) 1954

Q.11: In 1960, __________ state was divided into separate states for Marathi and Gujarati speakers.

a) Madhya Pradesh

b) Goa

c) Bombay

Q.12: Which states were included in the “erstwhile princely states” ?

a) The states which merged with India

b) The states which merged with Pakistan

c) The states which were retained as administrative units.

Q.13: _______________ was set up to design and execute suitable policies for economic development.

a) Finance Commission

b) Development Commission

c) Planning Commission

Q.14: What do you mean by a “mixed economy” model ?

a) The private sector will have more power than the State.

b) All the sectors will be under the State.

c) The State and private sectors would play important and complementary roles.

Q.15: In ___________, the Second Five Year Plan was formulated.

a) 1955

b) 1965

c) 1956

Q.16: The ______________ steel plant in Chhattisgarh was set up with the help of the former Soviet Union in 1959.

a) Rourkela

b) Bhilai

c) Both

Q.17: The 1950s and 1960s saw the emergence of ______________.

a) World War I

b) Cold War

c) World War II

Q.18: ____________ led the Indian delegation to the UN between 1952 and 1962 and argued for a policy of non-alignment.

a) Jawaharlal Nehru

b) Krishna Menon

c) None

Answers:

  1. a
  2. b
  3. a
  4. c
  5. a
  6. b
  7. a
  8. c
  9. b
  10. a
  11. c
  12. c
  13. c
  14. c
  15. c
  16. b
  17. b
  18. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: