Respiration In Plants

Q.1: Glycolysis occurs in the _____________ of the cell.

a) mitochondria

b) cell membrane

c) cytoplasm

Q.2: ___________ is the breakdown of complex molecules n living organisms to form simpler ones along with release of energy.

a) catabolism

b) anabolism

c) both

Q.3: _________________ is the ratio of volume of carbon dioxide evolved to volume of oxygen consumed.

a) breathing ratio

b) respiratory ratio

c) breathing quotient

Q.4: Pyruvic acid is an end product of the ____________ process.

a) Glycosis

b) Photosynthesis

c) TCA

Q.5: When fats are used in respiration, the RQ is less than _______.

a) 10

b) 5

c) 1

Q.6: Which of the following statements is incorrect about the TCA cycle ?

a) It starts with the condensation of acetyl group with oxaloacetic acid and water to yield citric acid.

b) During the conversion of succinyl-CoA to succinic acid a molecule of GDP is synthesised.

c) The continued oxidation of acetyl CoA via the TCA cycle requires the continued replenishment of oxaloacetic acid.

Q.7: In ________________, the light energy is utilised for the production of proton gradient which is required for phosphorylation.

a) photophosphorylation

b) oxidative phosphorylation

c) protein phosphorylation

Q.8: Which element acts as the final hydrogen acceptor in aerobic respiration ?

a) carbon dioxide

b) oxygen

c) phosphorous

Q.9: The breaking of C-C bonds of complex compounds through oxidation within the cells, leading to release of considerable amount of energy is called ___________________.

a) combustion

b) fermentation

c) respiration

Q.10: Which of following statements is correct about fermentation ?

a) Fermentation accounts to the complete breakdown of glucose.

b) In fermentation, under aerobic conditions many ATP molecules are generated.

c) In fermentation, NADH is oxidised to NAD+ rather slowly than aerobic respiration.

Answers:

  1. c
  2. a
  3. b
  4. a
  5. c
  6. a
  7. a
  8. b
  9. c
  10. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: