Ch – 1 How, When & Where ?

Q.1: ____________ is about changes that occur over time.

a) History

b) Civics

c) Geography

Q.2: Who asked Rennel to produce maps of Hindustan ?

a) Warren Hastings

b) Lord Mountbatten

c) Robert Clive

Q.3: _____________ was the symbol of British power.

a) Germania

b) Britannica

c) Britannia

Q.4: About which of the following events did Historians write ?

i) The year the king got married

ii) The year the king was crowned

iii) The year the king ate good food

iv) The year the king fought an important war

a) i, iii and iv

b) i, ii and iv

c) All statements are correct

Q.4: Warren Hastings became the first Governor-General of India in _______.

a) 1773

b) 1775

c) 1779

Q.5: James Mill was a __________ economist.

a) British

b) Scottish

c) German

Q.6: James Mill divided Indian History into _______ parts.

a) 4

b) 3

c) 5

Q.7: What is the problem in dividing Indian history into ‘ancient’, ‘medieval’ and ‘modern’ ?

a) Because this classification is borrowed from the East

b) Because this classification is borrowed from South

c) Because this classification is borrowed from West

Q.8: The subjugation of one country by another is known as ____________.

a) capitalisation

b) privatization

c) colonisation

Q.9: The British set up _______________ attached to all administrative institutions in order to preserve all official records.

a) record rooms

b) store rooms

c) official rooms

Q.10: Who copied the official documents carefully and beautifully ?

a) scribes

b) historians

c) calligraphists

Q.11: Census operations were held every ________ years.

a) 5

b) 10

c) 20

Answers:

  1. a
  2. c
  3. b
  4. a
  5. b
  6. b
  7. c
  8. c
  9. a
  10. c
  11. b

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

7 thoughts on “Ch – 1 How, When & Where ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: