Ch – 1 Resources

Q.1: ___________ is what makes an object or substance a resource.

a) Usability

b) Availability

c) Value

Q.2: ____________ is the application of latest knowledge and skill in doing or making things.

a) Invention

b) Technology

c) Resources

Q.3: Resources are generally classified into _______ categories.

a) 5

b) 4

c) 3

Q.4: The windmills of Tamil Nadu are an example of ____________ resources.

a) Actual

b) Potential

c) Natural

Q.5: The ___________ resources get renewed or replenished quickly.

a) actual

b) renewable

c) exhaustible

Q.6: ___________ and ___________ help in making people a valuable resource.

a) technology and money

b) skill and hard work

c) Education and health

Q.7: _____________ substances become resources only when their original form has been changed.

a) Natural

b) Man-made

c) Artificial

Q.8: Which of the following statements are the principles of sustainable development ?

i) Enable communities to care for their own environment

ii) Change personal attitude and practices toward the environment

iii) Respect and care for all forms of life

a) i and iii

b) All

c) None

Q.9: Using resources carefully and giving them time to get renewed is called _________________.

a) stock of resources

b) sustainable development

c) resource conservation

Q.10: Soil, rocks and minerals are examples of _____________ resources.

a) abiotic

b) localised

c) potential

Answers:

  1. a
  2. b
  3. c
  4. a
  5. b
  6. c
  7. a
  8. b
  9. c
  10. a

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: