Ch – 4 Heat & Its Effects

Q.1: S.I. unit of heat is ____________.

a) joules

b) grams

c) kelvin

Q.2: Which of the following changes take place during heating ?

i) Heating changes the temperature of the object

ii) Heating changes the state of matter

iii) Heating causes contraction

a) i and ii

b) ii and iii

c) only ii

Q.3: The intermolecular space is negligible in __________.

a) liquids

b) solids

c) gaseous

Q.4: Heat energy of burning petrol is converted into _________ energy in a car.

a) chemical

b) mechanical

c) thermal

Q.5: 1 calorie = _________ J

a) 4.841

b) 4.481

c) 4.184

Q.6: The ___________ molecules have the maximum freedom to move around freely.

a) solid

b) liquid

c) gaseous

Q.7: The ______________ of thermometer shows the temperature at which ice melts at the sea level.

a) lower fixed point

b) upper fixed point

c) higher fixed point

Q.8: India has adopted ___________ scale for measuring body temperature.

a) Celcius

b) Kelvin

c) Both

Q.9: In Fahrenheit scale, the upper fixed point is _______ F and lower fixed point is _____ F.

a) 100 and 0

b) 212 and 32

c) 250 and 35

Q.10: Air is a ________ conductor of heat.

a) good

b) bad

c) neither

Q.11: ____________ thermometers don’t use mercury.

a) clinical

b) artificial

c) digital

Q.12: The interval between the two fixed points in a Fahrenheit scale is divided into ________ units.

a) 100

b) 150

c) 180

Q.13: The normal body temperature of the human body is ________ degree Celcius.

a) 37

b) 40

c) 98.6

Q.14: The handles of cooking utensils are generally made of __________.

a) insulators

b) conductors

c) metals

Q.15: The transfer of heat by the process of _________ takes place only in solids.

a) liquids

b) solids

c) gaseous

Q.16: Which of the following precautions has to be followed while reading a thermometer ?

a) Read the thermometer by holding it vertically

b) Handle the thermometer with care

c) Always hold the thermometer by the bulb

Q.17: Why can’t we use laboratory thermometer to measure human body temperature ?

a) Because it is expensive

b) Because it is not standardized

c) Because mercury level starts falling as soon as we take it out of mouth

Q.18: The bend in the stem of clinical thermometer is known as _____________.

a) bending point

b) mercury level

c) kink

Answers:

  1. a
  2. a
  3. b
  4. b
  5. c
  6. c
  7. a
  8. a
  9. b
  10. b
  11. c
  12. c
  13. a
  14. a
  15. b
  16. b
  17. c
  18. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

One thought on “Ch – 4 Heat & Its Effects

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: