Ch – 1 Matter In Our Surroundings

Q.1: The SI unit of volume is _______________.

a) square metre

b) cubic metre

c) cubic litre

Q.2: Particles of matter posses ____________ energy.

a) kinetic

b) potential

c) none

Q.3: The intermixing of particles of two different types of matter on their own is called ______________.

a) diffusion

b) sublimation

c) evaporation

Q.4: Which of the following factors affect the rate of evaporation ?

i) humidity

ii) atmosphere

iii) soil fertility

iv) temperature

a) i and iii

b) i, ii and iv

c) ii, iii and iv

Q.5: The particles of matter move faster with the rise in _______________.

a) humidity

b) cold

c) temperature

Q.6: “The rate of diffusion of liquids is higher than that of solids”. Which one of the following reasons stands true about this statement ?

a) In solids the particles have greater space between them than in liquids.

b) In liquids the particles have greater space between them and they move freely.

c) Either ‘a’ or ‘b’

Q.7: The ____________ point of a solid is an indication of the strength of the force of attraction between its particles.

a) melting

b) boiling

c) both

Q.8: _________________ is the SI unit of temperature.

a) Celcius

b) Fahrenheit

c) Kelvin

Q.9: The amount of heat energy required to change 1 kg of solid into liquid at atmospheric pressure at its melting point is known as ____________________.

a) latent heat of fusion

b) boiling point

c) latent heat of vaporisation

Q.10: __________________ is a unit of measuring pressure exerted by gas.

a) newton

b) cubic metre

c) atmosphere

Q.11: _________________ determine/s the state of a substance.

a) pressure

b) temperature

c) both

Answers:

  1. b
  2. a
  3. a
  4. b
  5. c
  6. b
  7. a
  8. c
  9. a
  10. c
  11. c

Published by Priya Prakash

In the midst of winter, i found there was within me an invincible summer ~ Albert Camus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: